
D.o. No. .. .... nOc{-Camg;Oi_v. I V,&'Iisc/20 I 8- I 9

d-s ffi +{ ftR qt
BUREAU OF OUTBEACH & COMI\IUNICATION

qs-{r olk q(rrq q16q
Ministry ol lnlormation and Broadcasting

qRir (fdR
Government ol lndia

*e-v, qaqr rc-{, fr.fr.st. dtc+tr,
Phase-V, Soochna Bhawan, C.G.O. Complex,

dq ts, d Rd-trooos
Lodhi Road, New Delhi-l'10003
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Dear Shri Punit Kumat

An advisory was i5sued by BOC lformerly DAVP) in the light of Deptt. of Expenditure's O.M. No.F.1/
q2018-PPD dated 8th March,2018 and the new GFR,2017. Thisadvisory has been revielved by the Deptt.
of Expenditure in the light of Rule 161(i) and Rule 151 (iii) of GFR,2017. The Deptt. has clarified that
though compulsory publishing ofthe Tender Notices in Newspapers has been dispensed with, Administrative

Ministries/Deptt. are free to decide on the advertisement of tender notices in Newspap€rs based on the
merit olthe case. As per provisions of Rule 161(i), GFR, 2017, subject to some exceptions, advertisements
are to be mandatorily placed on the CPPP and GeM. Besides, an organization having its own website
should also publish all its advertised Tender Enquiries on its website. Further Rule 161 (iii) also states that
"The advertlsement for invitation of tenders should also give the complete web address from where the
bidding documents can be downloaded."

ln view ofthe above clarification from the oeptt. of Expenditure, the advisory quoted in your letter
has already been withdrawn by BOC. BOC now releases such advertisements on the request ofconcerned
Administrative Ministries/Oepartments.

Your's faithfully,
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L--l-shriPunit Kumar

Reference your D.O. No.3422014 FBtll dated 7th AuBUst, 2018 seeking clarity on advertising of
Tender Noti€es in Newspapers under GFR, 2017.
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